2009. november 19., csütörtök

A legszebb német szó




Melyek a legszebb német szavak?

Noha legtöbben a Liebe vagyis a szerelem szót ajánlották a legszebb német szónak, a pálmát a Habseligkeiten kifejezés vitte el a Német Nyelvtanács nemzetközi pályázatán. A szó jelentése: holmi, cókmók. 










A második helyezett a Geborgenheit (biztonságérzet) lett, a Liebe pedig harmadik. A negyedik az Augenblick (pillanat, szempillantás), az ötödik pedig a Rhabarbermarmelade (rebarbalekvár) lett. 

A zsűrinek 111 országból beérkezett 22,838 szó-pályázatot kellett értékelnie. A szavakat beküldőknek meg is kellett magyarázniuk, hogy miért az általuk kiválasztott szót tartják a legszebbnek.

A tübingeni egyetem titkárnője, Doris Kalka szerint, aki a győztes szó beküldője volt, a szó nem egy személy vagyonát, hanem a hozzá tartozó tárgyakat írja le, kicsit viccesen, ami szimpatikussá teszi ezeket a tárgyakat. Ezt az indoklást a zsűri egy mauritiusi kirándulással honorálta. A legszebb szavak és azok magyarázatai egy könyvben jelennek meg.

Vasúti csomópont

A legtöbb szó a német nyelvterületen túlról, lengyelektől, spanyoloktól, finnektől, olaszoktól és bolgároktól érkezett. A pályázók közt vannak olyan egyszerű, ám sokatmondó szavak, mint a Glück vagyis boldogság és Liebe vagyis szerelem - ezeket jelölték a legtöbben.


Furcsa szavakkal is neveztek, így például a jelöltek közt volt az egyszerűnek nem mondható Eisenbahnknoten, vagyis vasúti csomópont.

Nyelvtörővel is pályáztak

A magyar fülbemászó jelzőhöz hasonlóan a németben is létezik egy szó annak megnevezésére, amikor egy dal az ember fülébe fészkeli magát és nem akaródzik kimennie onnan, ez az Ohrwurm, vagyis szabad fordításban fülkukac, amivel szintén neveztek. De sokáig versenyben volt a Sehnsucht - vágyakozás -, a Feierabend, ami a munka végét, vagyis az ünnep kezdetét jelöli, a Vergissmeinnicht (nefelejts) és a Lebenslust (életvidám) szó is.

Egy melbourne-i, német nyelvet tanuló diák gyakorlati oldalról közelítette meg a kérdést: szerinte a Streichholzschächtelchen vagyis a gyufásdoboz a legszebb szó, hiszen aki ezt ki tudja ejteni, már minden szóval könnyen boldogul a német nyelvből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése