2009. október 29., csütörtök

Top 10 legnehezebb, top 10 legkönnyebb nyelvek

Nyolc év kutatás és tanulmányozás után kiadták a világ 10 legnehezebb és 10 legkönnyebb nyelvének sorrendjét. A sorrend felállításánál figyelembe vették a nyelv fejlődését, a helyesírást, az írás, a betűk formáját, a jeleket, a beszédet, a nyelvtörténetet és a nyelvtani sajátosságokat.

A nyelvtudósok egyesülete, mely Berlinben székel, a nyelvek vizsgálatát a legelterjedtebbekkel kezdte, majd fokozatosan a többit is. A világon kb. 7832 nyelv van. Minden héten megszűnik két nyelv és keletkezik két- három új.


Legkönnyebben elsajátítható nyelvek:

10. mongol

9. örmény

8. görög

7. norvég

6. olasz

5. román

4. horvát

3. bolgár

2. angol

1. spanyol




Spanyol a legkönnyebb nyelv a világon, melyet több mint

460 millió ember beszél és kb. 1 milliárd ember használ.




Legnehezebben elsajátítható nyelvek:


10. német

9. francia

8. kínai

7. japán

6. koreai

5. perzsa

4. arab

3. finn

2. magyar

1. szlovák


A világ legnehezebb nyelve a szlovák, mégpedig a nehéz és bonyolult nyelvtani felépítése miatt.
A világon egyedül a szlovák nyelvnek van 7 esete (Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Lokál, Instrumentál a Vokatív), kiemelt szavai (i – y), a melléknevek és igék ragozása. Tulajdonképpen a szlovák nyelvben ragozni kell az összes szófajt.

101 megjegyzés:

  1. Magyar is nehéz _:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem véletlen a második

      Törlés
    2. Most a spanyol a legkönnyebb vagy az angol

      Törlés
  2. Sztem a francia nem nehezebb az angolnál...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, mondjuk a beszéd figyelembe vételével...

      Törlés
    2. Hát szerintem itt ülök az iskolában és sókkal nehezebb az angolnal

      Törlés
    3. Most tanulok franciat egy bonhourbol angolt is beszelem a francia nehezebb

      Törlés
  3. Még hogy a szlovák a legnehezebb?? ez hülyeség xD 8 éve tanulok szlovákot, és 1 éve kezdtem el németet... németből kb annyit tudok, hogy hogy hívnak, hol lakom, meg a számokat... semmi rendszer nincs benne, nehéz a kiejtése. régen nem szerettem a szlovákot, de most visszasírom... azt könnyű volt olvasni, leírni, és a ragozásról meg annyit, hogy a nemeket nem nehéz megállapítani az alapján ragozni sem... egy idő meg ráérez az ember mindenféle szabály meg táblázat nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szlovák nyelv= cseh nyelv+magyar ragozás.... Mivel a magyaroknak a ragozás nem ujdonság, így nekünk nyilván könnyebb

      Törlés
    2. Szerintem az is hülyeség, hogy a spanyol egyszerűbb legyen az angolnál. Eleve az angolban nincsenek is nemek.A német egy nehéz nyelv a 4 esettel és a 3 nemmel, de azért ennyier nem...

      Törlés
    3. Én 5 éve tanulok németet és még így sem sajátította el de viszont jó a nyelverzékem mert az angolt kb. 4 vagy 5 hónap alatt viszonylag elsajátítottam.

      Törlés
  4. NÉMET nyelv az tökéletesen logikus. 2hónap alatt középfokú nyelvvizsgáz szereztem-úgy,h előtte soha nem tanultam.És nem vagyok zseni.Míg az angolt 3hó alatt...szal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tényleg két hónap alatt ez komoly melyik suliba jártál?

      Törlés
    2. Én ezt nem hiszem, hogy a semmiből 2hónap alatt megtanultad ezt a nyelvet. napi 10 óra?

      Törlés
    3. Ekkorát hazudni.....

      Törlés
    4. Ez tuti nem igaz...hónapos intenziv nyelvtanfolyamon sem tudsz ugy megtanulni egy fél év minden kép kell.
      De ha ez igaz akkor az a tudás semmit sem érsz mert szerintem most azt sem tudod elmondani hogy van e a segedden szőr.

      Törlés
    5. 1. Kínai
      2. Japán
      3. Arab
      4. Magyar
      Ezeknél a szlovák biztosan nem nehezebb!
      Már csak az írás miatt!
      A nyelvtana lehet nehezebb... de ha azt mérjük akkor még mindig a magyar nehezebb xd

      Törlés
    6. Tanulok arabul, bizonyos szempontból könnyebb, minta német,az írás a nehéz igazából, egy névelő van, és csak három eset.

      Törlés
    7. Szerintem megtanulhattad mert az osztálytársam Németre járt és eléggé gyorsan megtanulta és azt mondta hogy nagyon könnyű

      Törlés
  5. A horvátban ugyanúgy van 7 eset...(nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, lokativ, instrumental), úgyanugy ragozni kell majdnem az összes szófajt, és ha nem is nagyon, de hasonlít a szlovákra, mivel mindkettő szláv nyelv. És a horvát könnyen megtanulható nyelv, a szlovák meg a legnehezebben megtanulható???? Ez egy nagy baromság...

    VálaszTörlés
  6. a német a könnyű nyelv az angol az nehéz majd olaszt is szeretnék tanulni csak félek nehogy nehéz legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi az olasz az minden csak nem nehéz :)

      Törlés
    2. Nyugi az olasz az minden csak nem nehéz :)

      Törlés
  7. Szerintem ezt embere válogatja, kinek mihez van jobb érzéke... A japán sem olyan nehéz,( csak az írásjelek miatt kacifántos) a némettel én például sokkal többet szenvednék...

    VálaszTörlés
  8. to snad neni pravda :D én két hét alatt tanultam meg tótul hokizás kozben :D nehéz volt mint az ágybaszarás... :D

    VálaszTörlés
  9. Kedves Mindenki!

    Felsőfokon beszélek németül és csak megjegyzésül mondom a német nyelv grammatikai felépítését tekintve valóban nem könnyű, ebből kifolyólag rengeteg hibázási lehetőségre ad alkalmat. Az egyik fenti megjegyzésre reagálva lehet hogy az illető megszerezte 3 hónap alatt a középfokú nyelvvizsgáját, (amit ugyan kétlek),abban 100%-ig biztos vagyok hogy német nyelvi kompetenciái némileg kifogásolhatóak. Én az angol nyelvet sem mondanám az egyik legkönnyebben tanulható nyelvnek, hiszen ne felejtsük el az igeidőket és szerintem a HELYES kiejtés sem olyan egyszerű.

    És még annyit hogy minden relatív, senki sem születik tökéletes nyelvérzékkel, tehát egyéntől függ, hogy az adott nyelv mennyire elsajátítható, avagy nem.

    egy Laikus

    VálaszTörlés
  10. én 6 nyelvet tanultam felső fokon angol, olasz,spanyol,cseh,ukrán,szlovák,francia!!!!!!!!!!!!!de a legnehezebb a francia volt:( de tudom ez a lényeg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, igaz-e, amit írsz, de én is ennyi nyelven tanultam meg a munkám miatt. (Rengeteget utazok, szerencsésnek is mondom magam...) A nyelvekből élek.

      De egyet kell értsek veled: egy szerződés miatt 4 hónap alatt kellett megtanulnom franciául, és rettenetesen éreztem magam. Sokat szenvedtem. Csaknem 600 feladatot oldottam meg, sokszor napi két-három leckét vettünk, plusz a gyakorlás... Nagyon nehéz volt.

      Megmutattam különböző külföldi barátaimnak a listát, ők is egyetértettek vele.

      Ami a németet és az angol illeti, valóban nem mindig könnyű nyelvek, de megtanulhatóak pár hónap alatt. Tény, hogy a spanyol a legkönnyebb, a norvég sem rossz kezdőknek, és használható is!

      Ázsiai nyelvekkel az bajlódjon, akinek kicsit több ideje van. Franciaországban azt tanítják, hogy a kínai lesz az új "angol" az ökonómiában. Nagyon hasznos lehet a mandarin...

      Igaz, hogy kell a nyelvérzék, mint minden nyelvhez, de ezt is lehet fejleszteni gyakorlással, és a magunkba vetett bizalommal. :)

      Törlés
    2. Szia! Te a spanyolt nehéznek tartod megtanulni? Nekem most kell 2. nyelvet választanom, most angolt tanulók(az jól megy). Mi a véleményed erről? A válaszokat előre is köszönöm.

      Törlés
  11. én meg szerbül tanultam meg (ami szintén szláv nyelv), de azt sem a szabályok megtanulásával, hanem egy idő után ráérez az ember, de ezek a kutatók nem ezt vizsgálták.
    Bár mondjuk itt "dicsekednek", hogy a szlovákoknak 7 esetük van, ahogy a szerbeknek is mellesleg, de azt nem említik, hogy a magyarnak meg annyi van, hogy nem is számozzuk őket?! :)

    VálaszTörlés
  12. egyébként horvátoknak is 7 esetük van,tudom mert anyanyelvem és szerintem a magyar helyett a második helyre az oroszt tenném,mivel a magyar nyelvet megtanultam 6 hónap alatt,és az orosszal meg annyit szenvedek,pedig hasonlít a horváthoz....

    VálaszTörlés
  13. Szerintem ez személyiségtő függ 9 éve tanulok angolul és 3 éve németül. Úgy néz ki, hogy németből fogok érettségizni, mert arra nagyobb esélyem van.
    Nagyapám régen a szlovák határnál dolgozott és 2 év alatt megtanult úgy szlovákul 1-2 barátjától, hogy később az újabb ismerőseinek fel sem tűnt, hogy nem szlovák. Emellett ő is beszél még horvátul, oroszul, németül, de angolul 1 mondatot nem tud összerakni, pedig azt is meg akarta tanulni.

    Teljesen személyiségfüggő, hogy kinek mi a nehéz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen, szlovák határ??? Mi van?

      Törlés
    2. Csak annyit, hogy igen régen szlovák határ. Többe kevésbé az első vilagháborútól kezdve volt vagy Szlovákia vagy épp Csehszlovákia, mikor minek hívták, és 1993-tól meg már Hivatalosan is mostanáig van Szlovákia, változatlanul ugyanazzal a térséggel. Csak ennyit fűznék hozzá. Amit meg a nyelvtanuláshoz, igen a magyar nyelv nehéz, de nem megtanulhatatlan. Meg lehet vele szenvedni, főleg ha másnak tanítod aki életében nem hallott még magyart, de a szlovák sem könnyű, ami meg még rosszabb, nagyon könnyen felejthető ha éppen nem használod egy ideig. Iskolában nagyon megszenvedek a mindenféle esetekkel. Az angol tud nehéz lenni, főleg a sok igeideje miatt bajlódom csak vele, na meg a kiejtéssel. A spanyol, hát igen. Azt jó helyre rakták. Tényleg könnyű viszont megvan a nehézsége a múlt időben, amikor három vagy akár több szónak is a ragozása egy és ugyanaz.

      Ennyit erről. És igen szeretem Magyarországot, de a hazámat, Felvidéket megvédem ilyen esetekben, mert én is ilyen voltam, mint Te. És egy idő ellét után megértettem, hogy függetlenül a politikai helyzetektől, szeretem a Hazámat.

      Törlés
  14. én tanulok németet és angolt is, és szerintem az angol nehezebb, mint a német.

    De van egy ismerősöm ugyan ezeket tanulja, de ő jobban szereti az angol, és jobban is megy neki.

    VálaszTörlés
  15. Ahogy itt egy két ember írta személyiség függő.
    Én 10 évig tanultam angolt soha nem foglalkoztam vele csak az utolsó években.
    De akkor nagyon és pár hét alatt eljött az a pillanat mikor ráéreztem. Erről annyit hogy 2 spirál oldalas angol szöveget (nem kamuzok) 5 perc alatt tanultam meg. Németországban jártam pár éve és alap szavakat ,kifejezéseket tanultam meg mielőtt kimentem. 10 nap után ittam minden szavukat és sokszor olyan mondatokat is megértettem aminek a szavait nem ismertem és így tanultam villámgyorsan. Persze az is segített hogy napi 24 órában csak németül beszéltek körülöttem. Most franciát tanulok mert pár hónap és kimegyek tanulni a nyelvtan kicsit szívatós és a jó magyar karakteres beszédről át kell szokni a kis tejfölszájú beszédre. Szerintem nincs nyelv amit ne lehetne megtanulni a lényeg hogy élvezze az ember és akkor gyorsan és könnyen fog menni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze mert van erzeked ra a ferjemnek is van az is mind a spongya 😳

      Törlés
  16. Ez attól függ ki mit szeret én az angolt más a németet.

    VálaszTörlés
  17. Ez egy irgalmatlan nagy baromság, mivel a lengyel nyelvben is csakúgy, mint a horvátban hét eset van, viszont a lengyel kiejtés mérföldekkel nehezebb, mint a szlovák.

    VálaszTörlés
  18. Jó napot!
    Mivel én Erdélyben lakom ezért az állam ügyesen rám erőltette a nyelvét, a románt. Persze mindenki utálja, pláne aki nem is ismer néhány románt. Nagyon örvendek, hogy megtanultam ezt a nyelvet magasszinten, mert teljesen külömbözik nyelvtanilag, mint a magyar így számomra a francia tanulása gyerekjáték, az angolról ne is beszélgessünk, abban is úgyszintén "anyanyelvi" szinten vagyok, most készülök lerakni a Cambridge vizsgát. Azt szeretném elmondani, hogy minden nyelv a maga módján szép és nehéz ugyanakkor, de attól függ ki mennyit foglalkozik vele és ha valaki szívből szeret egy idegen nyelvet az nem fogja bánni, hogy napi 2 órát(ha) leül és tanul.
    Viszlát.

    VálaszTörlés
  19. Én Ukrajnában születtem és tökéletesen beszélem az Ukránt és Orosz-t is és angolul és egy picit németül de a szlovákot horvátot lengyelt és az összes többi szláv eredetű nyelvet értem tehát attól is függ h milyen nyelven beszélsz ugyhogy szerintem nem lehet így kijelenteni legnehezebb vagy legkönnyebb szerintem....

    VálaszTörlés
  20. Hát szerintem az arab sem kutya.A németnek a nyelvtani része egy magyar számára először logikátlannak tűnik.Szóval a nyelvtani logikája más, mint a magyar nyelvé.
    Sok függ attól is, hogy kinek mi az anyanyelve.Meg a nyelvérzéktől, ill. érdeklődéstől.

    VálaszTörlés
  21. Ekkora marhaságot.. Méghogy a japán nehezebb, mint a kínai...
    Csak összehasonlításként: a japánban 2 igeidő van , míg pl. a németben 6. A japán 2100 írásjelet használ, míg a kínai 4-5 ezret.
    A japán nem ragoz külön személyeket, mint a német, hogy: ich gehe, du gehst, stb. Hanem minden egyes személyre ugyanazt az igealakot használja, és a szövegkörnyezetből tűnik ki, hogy kiről van szó.
    A japánok szótagokban beszélnek, elég kötött a kiejtés. Tehát nem a külföldieknek van bajuk a japán kiejtéssel, hanem a japánoknek az összes többivel. (Egy magyar ki tudja mondani, hogy Micubisi, de egy japán nem tudja kimondani, hogy "barlang".) Egyrészt, mert nincs "l" betűjük, másrészt meg nem tudnak kimondani két különböző mássalhangót egymás mellett.
    Ezzel szemben a kínaiak, akiknek nem elég, hogy a s betűből két féle van, meg hogy minden egyes szó egy szótag, van még több féle kiejtésük. A mandarin kínai 4 hanglejtést használ. Vagyis ha azt mondod, hogy "shu", az 4 hanglejtéssel 4 különböző jelentés. Ráadásul más kínai tájszólásokban akár 8 hanglejtés is lehet!
    Nem tudom, hogy ki rakta össze ezt a sorrendet, de szerintem nem volt túl alapos...

    VálaszTörlés
  22. "a francia nem nehezebb az angolnál".... no comment, de jó vicc..
    tény: kinek mihez van jobban érzéke. Egy biztos: nagy általánosságokban a tények azok tények. VAnnak általánosan nehéznek és könnyűnek "kikiáltott" nyelvek. VISZONT: akik a szlovák nyelvet a világ legnehezebb nyelvének titulálták, sztem simán csak matematikai "egyeletek" alapján "számitották ki" és nem tapasztalat alapján. A szlovák egy közepesen nehéz nyelv.
    A fennt irottak saját tapasztalataimra épülnek. (Angol,német,spanyol,olasz;felsőfokú, ill. francia,román,orosz,szlovák középfokú ny.vizsgáim vannak..)

    VálaszTörlés
  23. Én egy éve tanulom a spanyolt(szinte könyvből és szótárból)és már szinte mindent megértek,de a helyes kiejtés nagyon nehéz.

    VálaszTörlés
  24. Kicsit furcsának tartom, hogy a Szlovák nyelvet találták a legnehezebbnek, abból kifolyólag, hogy mivel én beszélek Szerbül s Horvátul is (mivel a kettő olyan mint a kutya meg az eb, szóval egy), valamint volt már szerencsém hallani Szlovákot is, és anélkül hogy valaha is tanultam volna sokat megértettem! Tehát nem nagyon látom annak értelmét, hogy a Szlovákot a legnehezebbnek a Szerb-Horvátot pedig a legkönnyebbek közé sorolják! Hol ott a Szerb helyes írás tényleg nagyon egyszerű, egy szabálya van mindent úgy írj le ahogy hallasz!

    VálaszTörlés
  25. Az orosz, ukrán, szlovák, szerb, horvát, lengyel, cseh, román mind egyre mennek. Ezek az úgynevezett szláv nyelvek. Aki ezek közül valamelyiket beszéli, annak nem nehéz megérteni a többit. Az viszont igaz, hogy a magyar az egyik legnehezebb nyelv, de nem hinném hogy nehezebb, mint a kínai...A német és a francia tényleg nagyon nehéz...De hogy a spanyol a legkönnyebb...nem hinném...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A román nem szláv nyelv, hanem latin eredetű. Anyanyelvi szintén beszélem a szlovákot és a magyart is. És szerintem a magyar helyesírás sokkal nehezebb a szlováknál. Mellesleg az állítás, hogy a szlovák 7 ragozási alakot használ kicsit sántít. Valójában 6-ot használnak. A vokatív létezéséről hallottak, de 2 eseten kívűl már egyáltalán nem fordul elő. Ezzel szemben a szerintem szebb és nehezebb cseh nyelv aktívan gyakorolja mind a hetet. Szóval az állítás, hogy a szlovák a legnehezebb nyelv annyira "rohelyes" amenynyire szánalmas a nemzet.

      Törlés
    2. Na igen.. Beszélek szlovákul, értem az összes többi szláv nyelvet,de a románból egy szót sem... Kicsit nekem hasonlít a franciára a román...

      Törlés
    3. A roman nem szlav nyelv !
      De a szlovak se a legnehezebb..ugyais szlav nyelv hasonlo minden masik szlav nyelvhez..akkor meg ki okoskodik.hogy a legnehezebb ?

      Törlés
  26. Az biztos hogy a német a legnehezebb mert a szlovákot kevesebb idő alatt tanultam meg mint a németet

    VálaszTörlés
  27. A német logikás nyelv csak rá kell érezni, de tényleg nehéz!

    VálaszTörlés
  28. Én már lassan 9 éve tanulom a német nyelvet és májusban remélhetőleg középszintű érettségi vizsgát tehetek belőle.
    Az angol nyelvet még csak két éve tanulom, de jobban ráéreztem és könnyebben is megjegyzem, mint a németet nyelv grammatikáját.
    Persze mindenkinek más és más nyelv elsajátítása a könnyebb. :-)
    Niki

    VálaszTörlés
  29. Háát én már legalább 7 éve tanulok angolt és középfokon tudom is, és kb 1 éve kezdtem el tanulni a német nyelvet de szó szerint semmit nem konyítok hozzá, semmi logikát nem látok benne.

    VálaszTörlés
  30. Hát nem egyszerű nyelv a német az biztos, de mindenkinek el kell döntenie, hogy mi fekszik neki. Meg ha valaki szeret egy nyelvet, akkor meg tudja tanulni, csak akarni kell:)

    VálaszTörlés
  31. Jaj Uristen!!!!!!!!!!!!
    Mit kell ezen veszekedni, nem értem...
    Mindenkinek megvan hogy milyen nyelvet könnyü vagy nehéz megtanulnia. Ez EGYÉN-től függ.
    És az én tapasztalatom alapján EGYÁLTALÁN nem számít mennyire nehéz nyelvtanilag vagy másképp egy nyelv ha te szereted ezerszer könnyebben megtanulod mint egy könnyűt amit utálsz.
    Pl: Én erdélyi létemre 10 éve tanulom a románt mert suliba kötelező és egy normális beszélgetést nem tudok folytatni mert utálom, pedig probálom tanulni, s ugyebár a román egy könnyű nyelvnek számít. Ellenben 1 éve kezdtem németet tanulni ami ugyebár azért nem a könnyű nyelvek közé tartozik és mégis sokkal jobban beszélem mint a románt, pedig mind2-őt ugyanolyan rendszerességgel tanulom. Egyszerűen jobban szeretem. Ennyi...
    Amugy a kimutatásrol annyit hogy egy félig román félig magyar ismerősőm aki vegyes környezetben nőtt fel azt mondta hogy mutathatnak akármilyen statisztikát ő a magyart sokkal könnyebnek látja mint a románt. Míg a köztudat egyáltalán nem ezt mondja. Na mind1 mindenkinek jó nyelvtanulást kívánok. Én Angol, Német, Francia fan vagyok!!!

    VálaszTörlés
  32. Utolsó válaszoló, pont Így vagyok az ukránnal, mint te a románnal és az angollal meg úgy mint a némettel :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanígy mint én :D születésem óta Ukrajnában élek, 7 éve tanulom a nyelvet, de egy mondatot összerakni még mindig alig tudok :d olvasni folyékonyan olvasok, a betűk leírása és a tollbamondás könyű, de a szavak jelentése nem megy :DD ha tudom a szót ukránul, akkor összeállítom a mondatot, de egyébként nem megy :DD Az angolt talán 6 vagy 5 éve tanulom, és az folyékonyan megy! majdnem anyanyelvi szinten :D a németet 3 éve, de ahhoz egyszerűen hülye vagyok :D szerintem az egyik legnehezebb nyelv :D a spanyol tényleg a legkönnyebb, szerintem egy hónap elég rá, hogy az alapokat tudd :D

      Törlés
  33. Szép napot!Szerbiában (Vajdaság) élek,ide köt a munkám,így munkakörben egész szépen megtanultam szerbül.Pár hónapja belefogtam a németbe hangos nyelvoktató segítségével,így egy időben tudom követni a nyelvtant,a kiejtést meg a szavak jelentését is,nincs szükség szótárra,mert minden egy helyen van.Nekem eddig könnyebbnek tűnik,mint az angol,mondjuk lehet az is közbenjár,hogy rövid időn belül szeretnék Németországban munkát vállalni rokonok segítségével.Így ez inspirál elég szépen.Mondjuk az azért foglalkoztat,hogy valójában mennyi nyelvismeret szükséges ahhoz,hogy ott feltaláljam majd magam?!

    VálaszTörlés
  34. szia 2012 januar 3. 16:45!

    attol függ milyen munkat szeretnel vegezni, ha a diplomaddal akarsz dolgozni akkor erös felsöfok, irasban nem hibazhatsz, ha szakmad van es jo vagy benne, akkor egy közepfok eleg, szobalanynak meg egy gyenge alapfok +a "szakszokincs" ismerete :) remelem segitettem :) egy jo tanacs kisütött telot vigyel, hogy rögtön legyen nemet telszamod, anelkül senki nem hiv vissza,sok sikert!

    VálaszTörlés
  35. Helló.Valaki irta fentebb hogy a Román szláv nyelv,hát nagyon téved.A Román az ujlatin nyelv.Én Erdélyi vagyok 2 anyanyelvel.A németett tanulom már mindjárt 2 éve.Tény hogy Románhoz viszonyitva kőnyebb tanulni.Már atól fűgg kinek mi az anyanyelve és mit akar tanulni.Pl.nekem kőnyen megy az angol olvasás pedig nem sokat tanultam angolt.De Román nyelvtudásom révén sokk szó hasonlit.A németett nem mondanám kőnyűnek,nekem nem nyelv vizsgára kell hanem komunikálni majdnem anyanyelvi szinten.Hogy bokából jőjenek a szavak.Logikus nyelv ugyan de ha kérdez valamit a német és most te mindig ki kell gondold hogy is van ez logikusan,nem fekszik.Egy nyelv hogy jól menyen sok kőrnyezett kell,aból a nyelvből.Na űdv mindenkinek

    VálaszTörlés
  36. ez tiszta hülyeség-.-" a kínai sokkal nehezebb a koreainál, vagyishát kinek mi

    VálaszTörlés
  37. szerb nyelvben is 7 eset van -.- (nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, instrumental, lokativ)

    VálaszTörlés
  38. ez a sorrend ugy hulyeseg ahogy van!
    a koreai,japan es a szlovak nehezebb,mint a kinai? most komolyan? igaz,hogy tenleg embertol fugg,hogy melyik nyelvet tanulja meg hamarabb,de azert had ne hasonlitsuk ossze a kinai 4-5000 hasznalt irasjelet a japan kb 2000 irasjelevel,vagy a koreai kb 25 irasjelevel...

    VálaszTörlés
  39. a magyar az nagyon könnyu!!!!!!!!!!!!!!!44

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg baromi könnyű. Azért van itt annyi helyesírási hibával megáldott hozzászóló, igaz?! Kicsit mosolyogva olvastam azon hozzászólásokat, akik azt írták, hogy (szinte) anyanyelvi szinten beszélnek nyelveket! Azért ne túlozzanak, ha kérhetem! Az, hogy jól tud szóban és írásban is kommunikálni, jól ért egy adott nyelvet, és tegyük fel, hogy már elég régóta használja is, az nem jelent egyöntetűen anyanyelvi szintet!
      Nekem viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy aki tud angolul - nem kezdő szinten -, annak melyik nyelv elsajátítása volt könnyebb utána?

      Törlés
  40. Lenne egy kérdésem a hozzászólókhoz....Mennyit ajánlott szerintetek németezni egy héten,hogy ne legyen se túl sok,se túl kevés? Azt tudom,hogy annyit,amennyit elbírok sajátítani,de azért érdekelne a véleményetek is! Köszi

    VálaszTörlés
  41. Lehet, hogy a szlovák nyelvben hét eset van, de nem ez a nyelv ebből a szempontból a legbonyolultabb. A finn nyelvben ugyanis 15 ilyen eset van: nominatiivi, partitiivi, akkusatiivi, genetiivi, adessiivi, ablatiivi, allatiivi, inessiivi, elatiivi, illatiivi, essiivi, translatiivi, abessiivi, instruktiivi és komitatiivi. Nyilván néhány közülük nem gyakran fordul elő a mindennapi beszédben, de mind használatban vannak. Ezeket megtanulni pedig nagyon nehéz, mondom ezt három és fél év finn-tanulással a hátam mögött.

    VálaszTörlés
  42. Hát én a szlovákhoz hozzá sem tudok szagolni, ezért nem tudom megítélni, hogy mennyire nehéz. Viszont a finn nem nehéz, legalábbis egy magyar számára (mielőtt vita alakulna ki ebből, nem szókincsbeli hasonlóságokra céloztam, hanem grammatikai analógiára), bár ne általánosítsunk, ez is személyfüggő. A román tényleg nem nehéz, bár az iskolában lószart se lehet tanulni. A Székelyföldről származók főleg akkor tanulnak meg jól románul, ha elkerülnek egyetemre, vagy egy olyan munkakörnyezetbe, ahol naponta használni kell. Különben alma. Az angol csak azért nem tűnik nehéznek, mert mindenhonnan az folyik, ezért nincs ahogy ne ragadjon az emberre bár egy kevés. Különben egyáltalán nem mondanám könnyűnek. Feltéve, ha helyesen és szépen akarjuk használni. A német nekem is a mumus. Nagyon sokat kínlódtam vele, főleg suliban, egyszerűen nem ragadt rám. Egy kis passzív nyelvtudás talán, de egy értelmes mondatot nem tudnék összerakni. Szóval a némettel soha nem lettünk barátok. Az olasz szintén nem tűnik nehéznek, de csak azért mert már tudok románul. Gondolom ugyanilyen alapon a spanyol sem lenne nehéz. A szláv nyelvekhez tényleg nem tudok hozzászólni.

    VálaszTörlés
  43. De azt még hozzáteszem, hogy minden nyelvtudást ébren kell tartani, aktívan használni, mert hanem annyit lehet felejteni, hogy jesszus. Esetem a finnel...

    VálaszTörlés
  44. Sziasztok!Légyszi válaszoljatok,ha tudtok segíteni,fontos lenne minden vélemény!
    Ha németet szeretnék tanulni ugy,hogy hamarosan kimegyek Németoba,mire fordítsak nagyobb hangsúlyt?Inkább a szavakra,hogy minél nagyobb szókincsel rendelkezzek és majd ott belerázódok a nyelvtanba vagy egyidejűleg foglalkozzak a szavakkal és a nyelvtannal is?
    Hasznos tanácsaitokat előre is köszönöm!!!!:D

    VálaszTörlés
  45. A szavak es a nyelvtan elengedhetetlenek egymas nelkul!Az alap igeidoket tudnod kell mindenfelekeppen, hogy ne nezzenek hulyenek. Ha a "der,die,das"-ban hibazol, nem nagy gaz.
    Germanisztika Dr.

    VálaszTörlés
  46. én perzsául tanultam...egy kicsit tudok is beszélni és szerintem ugyanolyan könnyű mint az angol csak az írással kell foglalkozni többet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, én is a perzsát tervezem. Melyik nyelvsulit ajánlod, illetve hány óra után lehet eljutni alapszintre? Köszi

      Törlés
  47. a Spanyol nyelv a legjobbbbb! l love ESPANA!!♥♥

    VálaszTörlés
  48. Van akinek a kínai a könnyebb ,van akinek a német.Én például 15 éves vagyok és 9 éve tanulom az angolt ami felsőfokon megy a japánt meg 3 éve az is felsőfokon megy(talán még jobban is)

    VálaszTörlés
  49. Sziazstok. Tud valaki ajánlani jó anygaokat otthoni angol tauláshoz?
    Nyelviskolára és nyeltanárra sajna nincs pénzem.
    Eddig ajánlották a Rosetta Stone nyelvi progit és a Pons termékeket. sandor.poloss@gmail.com ra várok válaszokat.
    köszönöm.
    És ha valaki tud jó módszert az angol tnaulásra az kérem ossza meg velem.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  50. egyéntől függ...:) ez a legjobb hozzászólás : " a Spanyol nyelv a legjobbbbb! l love ESPANA!!♥♥ " Egy kicsit ez, egy kicsit az..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenki mást tud, és szeret :) a spanoylt is szeretem de az örök kedvencem az ANGOL ♥♥♥

      Törlés
  51. Angol tanuláshoz ajánlanám az eduverzum.hu ingyenes tanfolyamot.
    REMÉLEM MÉG AKTUÁLIS.

    VálaszTörlés
  52. 14 éve tanulom a szlovák nyelvet. Nekem rohadt nehéz! Elvileg anyanyelvi szinten kéne beszélnem már... Ha tudom, hogy szlovákul kell megszólaljak, mondjak valamit, előtte fél órával már kattog az agyam, hogy mit hogyan ragozzak, kell "sa" vagy nem kell, most akkor dub, vagy stroj szerint kell ragozni stb. Pedig higgyétek el, hogy igen, szeretném jól beszélni a nyelvet, de... Nekem személy szerint bejön ez, hogy a slovencinát tették az első helyre :D

    VálaszTörlés
  53. Ahogy már többen is írták, akkor könnyű egy nyelv ha szeretjük, és attól függ mennyi időt szánunk rá. Én 5 éve tanulom a németet, négy évig mégsem tudtam semmit, mert nem érdekelt. Most megszerettem és fél év után már úgy beszélek a németekkel mint magyarul :D
    Szóal akarat kérdése az egész, ezen kívül beszélem a szlovákot is, valóban nehéz de nem hinném hogy nehezebb a többi szláv nyelvnél :) Sőt biztos vagyok benne.

    VálaszTörlés
  54. Na akkor, ha mar szlovák gondoltam megkeresem a szlovák forrást :D Pár (sok) mondattal kicsit hosszab, és ugy néz ki a szlovákok jobban foglalkoztak vele. Figyelemben véve, hogy az egész szoveg szeinrem szlovákbol volt fordítva ajánlom figyelmében kedves tolmácsolo személynek ezt az oldalat: (szlovákul) http://www.hoax.cz/hoax/slovencina---nejtezsi-jazyk-na-svete/
    mindamelett itt megtalálhato miért hulyeség az egész, vagyis az oldal címébol latni hogy lényegeben nem hulyeség hanem micsoda? (mert éssel kedzeni jo) és mit csinálunk a hoaxxal? (még soha nem írtam dupla x-et, tetszik)

    VálaszTörlés
  55. Én németet tanulok 47 éves fejjel, és nagyon nehéz! Rá vagyok kényszerülve mert ki szeretnék menni dolgozni. Rengeteg jó lehetőségem lett volna már, ha jól beszélem a nyelvet. Kicsit el is vagyok keseredve, hogy meg tudom e egyáltalán ezt tanulni, de rajta vagyok! Magamtól tanulom egy jó könyvből,Napi 15 percet ajánl, így 12 hét alatt elvileg eljuthatok a német beszédig és szövegértésig annyira, hogy kint boldogulni tudjak.Nekem nem elég a napi 15 perc. Lehet tanárt is be kellene iktatnom?

    VálaszTörlés
  56. A kor nem számít. Sok ember ismerek, aki 50 éves kora fölött sajátított el nyelvet. A tanár sokat segíteni, mivel a leghatékonyabb nyelvtanulás az, ha beszélgetünk valakivel:)

    VálaszTörlés
  57. Ezen az íráson (és a többi rangsoroláson) röhög egy valóban szakértő társulat:
    http://www.nyest.hu/hirek/a-legnehezebb-es-legkonnyebb-nyelvek

    Ajálom olvasásra!

    VálaszTörlés
  58. hol marad az orosz a listabol?

    VálaszTörlés
  59. Az angol igenis könnyű, és a szlovák tényleg nehéz, szlovákiában lakom, de mai napig nem tudom megtanulni, nem csak én az osztálytársaimnak is bonyolult a nyelvtan. De ez mindenki szempontjából más, mindenki más nyelvet tud, ez adottság.

    VálaszTörlés
  60. Kedves Cikkíró, Blogíró! A cikk teljes egészében valótlan állításokat tartalmaz. Érdekelne, honnan származnak a benne szereplő adatok és egyéb tények (8 év kutatás, a Nyelvészek Egyesülete Berlinben székel). Egy weboldalról vette át? Honnan?

    VálaszTörlés
  61. Nagyon óvatosan kezelem a kijelentést, ha egy magyar dicsekedszik, hogy ennyi és ennyi nyelvet beszél. Hosszú évek óta élek Németországba és nagyon sok magyar gagyogást hallottam már, akik azt állitották magukról, hogy perfekt a német tudásuk. Én személyesen nem ismerek magyart, aki igazán jól beszél németül. Olyan meg szerintem nincs is, hogy egy magyar csúnya akcentus nélkül tudna németül/angolul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhiszem, de ez hogyan kapcsolódik ehhez a "cikkhez"? Az angol kiejtés nagyon más, mint a magyar, igen nehéz jól megtanulni. Én néhány évtizede foglalkozom az angollal rendszeresen ilyen-olyan formában, de úgy érzem, a kiejtésem nem igazán közelíti az anyanyelvűekét, pedig az évek alatt sokat csiszolódott. Akik németül tanulnak, ők is magyarosan tanulják meg kiejteni a szavakat, pl. ritkán nyelik el a szó végi -en, -er, -e végződéseket úgy, ahogy a németek. Az "r" kiejtése is teljesen más a németben, mint a magyarban. De ezek ellenére beszélhet folyamatosan angolul vagy németül magyar ember is. Sokan nem is nagyon képesek elszakadni az anyanyelv kiejtési szabályaitól, olykor még egyetemi tanárok sem, akik az adott nyelvszakon oktatnak. De igazából nem is feltétlen cél a tökéletes kiejtés megtanulása.
      Pl. az olasz kiejtést sokkal könnyebben meg tudja tanulni magyar anyanyelvű.
      Ha a kiejtést nézzük, a legtöbb nyelv tényleg nagyon nehéz, ha erre vonatkozott a komment. Keveset foglalkoznak a nyelvoktatásban a kiejtéssel nálunk. De ettől még megértheti valaki az anyanyelvi beszélőket és meg tudhatja értetni magát is velük.

      Törlés
  62. Válaszok
    1. Még hogy a német nehéz ezt cáfolom mert 1 éve tanulom a németet és 3 holnapon belül ugy beszéltem mint a viz fojos úgy hogy szerintem a német a 1ső lekönyeb nyelv

      Törlés
  63. Na most kapaszodj . Szlovák -ból (8-adikba 2-es , ipariba 2-es,magyar irodalom épp,hogy csak 3-masról tudtam javítani 2-es re magyar helyesírás szabályai szintén.Most 7- hónapja tanulók Franciául nem tartozik a legnehezebben nyelvek közé de nagyon érdekes és nagyon szép.

    VálaszTörlés
  64. Ebbe az a baj hogy mindegyik oldal mást ír ki és így nem tudjuk melyik a legnehezebb pontosan.

    VálaszTörlés